Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Transpositio

  • Taidehalli 3 Nervanderinkatu Helsinki, 00100 Finland (kartta)

Marko Vuokola: Doppler effect

Tulkinnanvaraista-foorumin perustoimintaan kuuluu soivien ja näkyvien taiteiden yhtäläisyyksien tarkastelu ja esille tuominen. Transponointi yhdestä olomuodosta toiseen ja takaisin voi paljastaa olennaisuuksia ilmiöiden materiaalisesta ja metafyysisestä olemuksesta ja niiden havainnoimisesta.

Valokuvaaja, dokumentaristi ja säveltäjä Phill Niblockin (s. 1933) taide on ollut merkittävästi esillä foorumillamme. Myös viivan olemusta on käsitelty toistuvasti. Niblockin sellosävellys Descent (1978) sisältää rinnakkain mutta itsenäisesti oktaavin alalla liukuvia ääniä. Nyt esitettävään versioon on päädytty tulkitsemalla uudelleen 45 vuoden takainen monivaiheinen elektroakustinen, visuaalinen ja käsitteellinen prosessi.

Partituuri koostuu taulukosta säveltaajuuksia, jotka määrittävät neljä yhdestä alkupisteestä samaan loppupisteeseen laskevaa murtoviivaa. Viivat ”kaiverretaan” elektronisesti Moog-syntetisaattorin oskillaattoria manipuloimalla, viritysmittarin neulan kärjen liikettä tarkasti seuraten. Nämä tallenteet toimivat lähtökohtina selloäänityksille, joissa soittaja pyrkii jäljentämään alkuperäiset kuvaajat minimoimalla huojunnan kahden äänilähteen välillä. Prosessi muistuttaa saman piirroksen tekemistä samanaikaisesti kahdella kädellä.

Tämä kuva kuullaan esityksessä. Siihen on lisätty viides viiva, äänitysten keskiarvo, jonka sellonsoittaja muodostaa paikan päällä.

Juho Laitisen ja Tuukka Tervon esitys asettuu dialogiin Marko Vuokolan Rakkauden valtameri -näyttelyn kanssa. Tapahtuma on avoin kaikille näyttelyvieraille. Taidehallin pääsymaksut löytyvät täältä.

Aikaisempi tapahtuma: 5. maaliskuuta
Musiikkia jousikvartetille
Myöhempi tapahtuma: 26. maaliskuuta
brittiläisiä pianosävellyksiä